Bel ons
Menu Sluit

Overstap naar een nieuw HIS en NIS. Klaar voor de toekomst.

De zorg verandert, en wij veranderen mee. Digitalisering speelt hierin een cruciale rol. Daarom is in de regio Amstelland besloten om over te stappen op het Netwerk Informatie Systeem (NIS) en het Huisartsen Informatie Systeem (HIS) van HealthConnected. Deze systemen maken het eenvoudiger om veranderingen in de zorg door te voeren en helpen bij het behalen van de doelen in het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Wat verandert er.

Vorig jaar (2024) is het keteninformatiesysteem (KIS) al vervangen door het netwerkinformatiesysteem (NIS) van HealthConnected. Dit systeem wordt ingezet voor multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners. Het NIS kan momenteel worden gebruikt voor de zorg rond chronische patiënten, maar wordt nog verder uitgebreid naar bredere netwerkzorg, waarbij rekening wordt gehouden met regionale ontwikkelingen.

Vanaf 2025 worden de bestaande HIS-systemen vervangen door het HIS van HealthConnected. Daarnaast worden verbeteringen doorgevoerd in het ICT-werkplekbeheer, zodat dit beter aansluit op de behoeften van de praktijken.

Waarom deze overstap.

De huidige systemen sluiten niet goed genoeg aan op die van andere zorgverleners, terwijl samenwerking steeds belangrijker wordt. Denk aan thuiszorg, fysiotherapeuten en ziekenhuizen. Met de nieuwe systemen verbeteren we de gegevensuitwisseling en maken we de zorg toekomstbestendig.

Amstelland Zorg wil:

  • De werkdruk in de eerstelijnszorg verlagen
  • Personeel efficiënter inzetten
  • Zorgverleners ondersteunen bij het voldoen aan landelijke normen zoals NEN7510
  • ICT-oplossingen zoveel mogelijk multidisciplinair inkopen, zodat zorgverleners optimaal worden ondersteund

Met deze overstap zetten we samen een stap vooruit in digitale zorg.

FAQ HIS Implementatieplaning.

Welk IBAN rekeningnummer moet ik invullen op de stamkaart en waarvoor wordt dit gebruikt?

Vul op de stamkaart het IBAN-rekeningnummer in waarop je eventuele declaraties wilt ontvangen. Dit rekeningnummer wordt uitsluitend gebruikt voor het uitbetalen van ingediende declaraties.

Welke toestemmingen moet ik geven in VECOZO (stap 2.2.2 implementatieplan) en waar moet ik verder rekening mee houden?

De toestemmingen die je moet geven, zijn voor ION, COV, ZVW en WLZ-declaraties. Als je al toestemming hebt gegeven voor VIP Live, hoef je geen aparte toestemmingen voor ZVW en WLZ te kiezen, aangezien deze niet tegelijk met VIP Live kunnen worden verleend. Je kunt deze toestemming slechts aan één externe partij geven. Als je in de toekomst over wilt stappen naar HC Financieel en VIP Live stopt, moet je de toestemming aanpassen en deze aan HC doorgeven.

FAQ Mitz aansluiting

Moet ik een patiënt aanmelden bij Mitz of kan de patiënt dat zelf?

Patiënten moeten zichzelf aanmelden bij Mitz. Dat kan via https://www.mijnmitz.nl/.

Als een patiënt al toestemming gegeven heeft in het LSP wordt dit dan automatisch overgezet naar Mitz?

Toestemmingskeuzes (JA/NEE) die patiënten in het verleden aan de praktijk hebben gegeven voor de LSP-uitwisseling worden overgezet (gemigreerd) naar Mitz. In de meeste gevallen gebeurt dit door de softwareleverancier (zoals bij HealthConnected). In een aantal gevallen gebeurt dit met een knop in het HIS. Zorgaanbieders worden hierover geïnformeerd door hun leverancier.

Waarom is het belangrijk om al aangesloten te zijn bij Mitz vóór de migratie naar het HIS van HealthConnected?

HealthConnected ondersteunt geen lokale toestemmingsregistratie en is voor de LSP-uitwisseling dus afhankelijk van de Mitz aansluiting. Zonder Mitz kan via HealthConnected geen gebruik worden gemaakt van het LSP.

Wat gebeurt er als ik de Mitz-contacten niet of te laat onderteken?

Omdat HealthConnected geen lokale toestemmingsregistratie ondersteunt, is LSP-uitwisseling in het HIS van HC alleen mogelijk wanneer de Mitz aansluiting is geregeld. Het is dus belangrijk de Mitz-contracten tijdig te ondertekenen.


Contact
Contact